Διατροφή & Εφηβεία

Συχνότερες διατροφικές ανησυχίες στην εφηβεία - ppt



ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

 ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ



     Η εφηβεία είναι άμεσα συνυφασμένη με την περιέργεια, το πειραματισμό και ταυτόχρονα την έλλειψη αντικειμενικότητας και κριτικής ικανότητας. 

     Ωστόσο, στην προσπάθεια του να κατακτήσει τα παραπάνω επιτεύγματα, ο έφηβος συνηθίζει να εναντιώνεται σε αυτά που του προτείνονται ως "σωστά" ή "υγιή" από το περιβάλλον του, μεταξύ αυτών και στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, ενώ επιδίδεται σε συμπεριφορές πειραματισμού, συμπεριλαμβανομένων και επικίνδυνων διατροφικών πρακτικών, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο στην φυσιολογική σωματική και ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.




ΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ



     Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει ότι η διατροφή που ακολουθείται από πληθυσμούς εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο απέχει πολύ από τις συστάσεις για μια ισορροπημένη διατροφή. Η οποία θεωρείται απαραίτητη για τη διασφάλιση της φυσιολογικής ανάπτυξης του οργανισμού, την προαγωγή της υγείας για  τη συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο.

      Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, κύρια χαρακτηριστικά των διαιτητικών συνηθειών των εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η παράλειψη της κατανάλωσης γευμάτων και ιδίως του πρωινού γεύματος. Η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αλλά αντίθετα και η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων και ποτών χαμηλής θρεπτικής αξίας ως ενδιάμεσα σνακ με κυριότερα τα γλυκά και τα αναψυκτικά.



    Το πρωινό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα η κατανάλωση πρωινού γεύματος βοηθά τα παιδιά να ελέγχουν καλύτερα την πείνα τους μέχρι το επόμενο γεύμα και να είναι περισσότερο δραστήρια, με αποτέλεσμα να συμβάλλει συνολικά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
    Τα φρούτα και τα λαχανικά συνιστούν βασικές ομάδες τροφίμων της δίαιτας και αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής κατά την παιδική ηλικία. Η κατανάλωσή τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς τα διάφορα φρούτα και λαχανικά διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Ακόμα, είναι αποδεδειγμένο ότι η επαρκής τους κάλυψη συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η  παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
    Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που δεν ανήκουν στις απαραίτητες ομάδες τροφίμων της δίαιτας και χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη. Στα τρόφιμα αυτά συμπεριλαμβάνονται διάφορα γλυκίσματα και αλμυρά σνακ όπως κέικ, πάστες. Η κατανάλωση τους δεν είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού ενός παιδιού. Αυτά τα τρόφιμα υπάρχουν στην καθημερινότητά μας, δεν είναι αναγκαία η πλήρης αποφυγή τους αλλά θα μπορούσαν να έχουν θέση σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ενός παιδιού, με την προϋπόθεση ότι καταναλώνονται περιστασιακά.
   Μια ακόμα αγαπημένη διατροφική συνήθεια των εφήβων που μπορεί να συμβάλλει στην υποβάθμιση της διατροφής τους είναι το γρήγορο φαγητό, αυτό δηλαδή που προορίζεται για γρήγορη κατανάλωση. Οι έφηβοι συνηθίζουν να το καταναλώνουν είτε σε φαστ-φουντ, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα είτε στο σπίτι παραγγέλνοντας το. Η κατανάλωση φαίνεται να είναι < βολική> για τους εφήβους, καθώς τα τρόφιμα που παρέχονται σε ταχυφαγεία είναι σχετικά φθηνά και μπορούν να καταναλωθούν έξω από το εστιατόριο. Η ποιότητα του ωστόσο, δεν το καθιστά μια θρεπτική επιλογή, δεδομένου ότι σε σχέση με το <σπιτικό> το γρήγορο φαγητό είναι σχεδόν πάντα πιο πλούσιο σε κακής ποιότητας λίπος και πιο φτωχό σε διαιτητικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

ΔΙΑΙΤΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ

     Οι δυτικές κοινωνίες δίνουν έμφαση και προωθούν ωε πρότυπο το αδύνατο σώμα, ασκώντας έτσι πίεση στους εφήβους και ειδικότερα στα κορίτσια. Έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές του κόσμου επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός εφήβων δεν είναι ικανοποιημένοι με το βάρος και το σχήμα του σώματος τους και προσπαθούν επίμονα να χάσουν τα θεωρούμενα περιττά κιλά. Τέτοια αισθήματα δυσαρέσκειας ως προς την εικόνα τους σώματος δεν θεωρούνται απαραιτήτως επικίνδυνα, και μάλιστα είναι προς έναν βαθμό δικαιολογημένα. Δεδομένου ότι κατά την περίοδο της εφηβείας εντείνεται η ενασχόληση του ατόμου με το σώμα του που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιολογικής του ανάπτυξης.
      Συνέπεια αυτής της δυσαρέσκειας του εφήβου για το σωματικό του βάρος είναι η ενασχόληση του με δίαιτες αδυνατίσματος, οι οποίες παρέχονται από κάποιο ειδικό ή βασίζονται σε προσωπικές μεθόδους αυτοπεριορισμού της λήψης τροφής. Πολλές από τις εν λόγω δίαιτες χαρακτηρίζονται από ποικίλους διαιτητικούς περιορισμούς και μπορούν να οδηγήσουν στον αποκλεισμό τροφίμων ή και ολόκληρων ομάδων από τη διατροφή ενός παιδιού.
     Τελικά, οι ανορθόδοξες δίαιτες αδυνατίσματος, παρότι βραχυπρόθεσμα οδηγούν στην επιθυμητή από τους εφήβους απώλεια βάρους, μακροπρόθεσμα δεν φαίνεται να τους βοηθούν να επιλύσουν τα προβλήματα τους σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αισθήματος του άγχους και της χαμηλής αυτοεκτίμησης, οδηγώντας στην ανάπτυξη διαταραγμένων διατροφικών συνηθειών που ακλουθούν τον έφηβο και κατά την ενήλικη του ζωή.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
      Μία ακόμα συνήθεια των εφήβων που σχετίζεται με τη διατροφή τους και τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί η αλόγιστη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Ως συμπλήρωμα διατροφής ορίζεται ένα προϊόν που προορίζεται για να συμπληρώσει τη διαιτητική πρόσληψη ενός ατόμου. Μπορεί να βρίσκεται σε διάφορες μορφές πχ κάψουλας, σκόνης ή υγρού διαλύματος και περιέχει βιταμίνες, αμινοξέα, βότανα και ανόργανα συστατικά.
      Οι πιο συχνοί λόγοι για τη χρήση τους από τους εφήβους, όπως αυτοί αναφέρονται από τους ίδιους, περιλαμβάνουν τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης, την απώλεια βάρους και την απόκτηση του <ιδανικού> μεγέθους και σχήματος σώματος.
        Ως προς την βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης, δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ότι η λήψη των εν λόγω διατροφικών συμπληρωμάτων, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης όπως οι έφηβοι θεωρούν.
      Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στην περίπτωση κάποιας διαγνωσμένης διατροφικής ανεπάρκειας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο των τροφίμων και δεν έχουν μαγικές, θεραπευτικές ή άλλου είδους ιδιότητες που να καθιστούν τη χρήστη τους αναγκαία, κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία.
      Όσο αναφορά την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται ανήκουν στην κατηγορία των εργονόνων βοηθημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται διάφορα μίγματα πρωτεϊνών, αμινοξέων και διαφόρων υδατανθρακούχων  ποτών.
                                                                        
                                                 ΑΛΚΟΟΛ

       Μια από τις σημαντικότερες διατροφικές ανησυχίες της εφηβικής ηλικίας είναι το αλκοόλ. Η κατανάλωσή του στις μέρες μας έχει αναδειχτεί σε σημαντικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά, τα στατιστικά δεδομένα του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής είναι ανησυχητικά.
       Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό εφήβων (16%) αναγνωρίζει την αλκοόλη ως εξαρτησιογόνο ουσία. Ενώ το 32% αυτών θεωρούν ακίνδυνη την κατανάλωσή της. Παρόμοια φαίνεται να είναι η εικόνα και στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με σχετικές μελέτες, έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών δηλώνουν ότι καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά με το πιο δημοφιλή από αυτά, την μπύρα.
       Οι λόγοι που οδηγούν τους εφήβους στην δόκιμη των αλκοολούχων ποτών είναι πολλοί. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η πίεση που νιώθουν από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Συνεπώς, αρκετοί έφηβοι καταλήγουν στην κατανάλωση αλκοόλ από τις παρέες τους.
         Η συστηματική και αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ σε τόσο μικρές ηλικίες έχει πολλαπλές συνέπειες για την υγεία. Μερικές από αυτές εκ των οποίων μπορεί να αποδειχτούν ιδιαιτέρως σοβαρές. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη και συχνότερη είναι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους νέους, τόσο σοβαρότερες είναι οι επιπτώσεις για αυτούς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

       Η εφηβεία χαρακτηρίζεται συχνά από μη ισορροπημένες συνήθειες διατροφής που κρίνονται κρίσιμες για την μετέπειτα ζωή του. Δεδομένου ότι η εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντική για την διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού. Το σχολειό λοιπόν, αλλά και άλλοι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να συμβάλλουν στην πρόληψη επικίνδυνων διατροφικών πρακτικών αλλά και στην προώθηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου.
        
Αλεξάνδρα Κάρλοβιτς Α2, Βίκυ Μισκεδάκη Α2, Κωνσταντίνα Κουτσοπούλου Α2, Εύα Ντίνου Α3, Ευδοκία Σαμαντζή Α4
   
                
 
Διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία




            Οι συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας στην παιδική και εφηβική ηλικία καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη σωματική ανάπτυξη, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την υγεία του παιδιού.
            Στην παιδική ηλικία ο ρυθμός ανάπτυξης είναι γενικά σταθερός. Η ανάπτυξη βέβαια σε κάποια παιδιά μπορεί να έχει σταθερή εικόνα, με περιόδους σταθερότητας που διακόπτονται από περιόδους με πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Το ποσοστό λίπους σώματος μειώνεται στα πρώτα χρόνια, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο στην ηλικία των τεσσάρων έως έξι ετών. Έπειτα, αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση του βάρους. Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στο λίπος σώματος δεν είναι εμφανείς μέχρι την εφηβεία. Η εφηβεία αποτελεί το μοναδικό στάδιο μετά τη γέννηση κατά το οποίο παρατηρείται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Η έναρξη της εφηβείας γίνεται νωρίτερα για τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια. Με την ολοκλήρωση της σεξουαλικής ωρίμανσης, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται, αλλά η ανάπτυξη συνεχίζεται. Το ύψος στα περισσότερα κορίτσια δεν αυξάνεται περισσότερο από πέντε με οκτώ εκατοστά μετά την έναρξη της εμμηνορυσίας.
            Η διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία οφείλει να καλύπτει τις αυξημένες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ανάγκες, οι οποίες χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη. Στα πρώτα στάδια της ζωής απαιτείται περισσότερο θρεπτική τροφή αναλογικά με το μέγεθος του σώματος σε σχέση με την ενήλικη ζωή.
            Οι ενεργειακές ανάγκες των υγιών παιδιών καθορίζονται από την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Πιο αναλυτικά, ως μη δραστήρια χαρακτηρίζονται τα παιδιά που κάνουν καθιστική ζωή, ως μέτρια δραστήρια τα παιδιά που ο τρόπος ζωής τους περιλαμβάνει μέτρια σωματική δραστηιότητα (για παράδειγμα, περπάτημα μερικών λεπτών) και ως δραστήρια τα παιδιά που ο τρόπος ζωής τους περιλαμβάνει πιο έντονη σωματική δραστηριότητα (για παράδειγμα, περπάτημα πέντε ωρών).
            Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας και διαχωρίζονται σε απλούς (σάκχαρα) και σύνθετους (άμυλο, φυτικές ίνες). Οι φυτικές ίνες συνήθως βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα όσπρια και τα λαχανικά. Συνήθως τα τρόφιμα που περιέχουν άμυλο έχουν υποστεί επεξεργασία, με αποτέλεσμα να εχον χαθεί οι ίνες του τροφίμου. Οι πρωτεΐνες περιέχουν τα αμινοξέα που συμμετέχουν στην ανάπτυξη όλων των ιστών. Οι πρωτεΐνες προσλαμβάνονται από ζωικές τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και το κοτόπουλο.Τα λίπη είναι η πιο πυκνή πηγή ενέργειας, διακρίνονται σε μονο-, πολυ- ακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά οξέα και περιλαμβάνουν όλα τα ζωικά λίπη, τα φυτικά και άλλα έλαια. Παρέχουν ενέργεια στα παιδιά, αλλά θα πρέπει να αποθαρρύνεται η κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων.
            Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα παιδιά και τους εφήβους είναι τα εξής: η βιταμίνη Α, που αποτελεί ένα συστατικό απαραίτητο για την όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, η βιταμίνη D και το ασβέστιο, που είναι αναγκαίο για τη δόμηση των οστών. Επίσης,  ο σίδηρος, ο οποίος χωρίζεται σε «αιμικό» (κρέας, πουλερικά, ψάρι) και «μη-αιμικό» (ψωμί, λαχανικά, όσπρα), καθώς και το νάτριο, που έχει ως κύρια πηγή αλάτι. Τέλος, άλλα θρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη σημασία είναι το φυλλικό οξύ και ο ψευδάργυρος. 
            Τα τρόφιμα χωρίζονται σε ομάδες με βάση την περιεκτικότητά τους σε κάποια θρεπτικά συστατικά. Οι κύριες ομάδες τροφίμων είναι οι εξής: δημητριακά, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, κρέας και υποκατάτατα, λίπη και έλαια. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι αναγκαίο να καταναλώνουν γεύματα τα οποία να περιλαμβάνουν ολες τις ομάδες τροφίμων, ώστε να μην υστερεί η διατροφή τους σε θρεπτικά συστατικά.
            Τα δημητριακά αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, αλλά και πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Τα γαλακτοκομικά αποτελούν πηγές πρωτεϊνών, λιπιδίων, ασβεστίου, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικά για την παιδική ηλικία. Τα φρούτα αποτελούν άριστη πηγή ενέργειας, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, και είναι πλούσια σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και ανόργανα στοιχεία. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες, αλλά φτωχά σε ενέργεια, όμως τα παιδιά δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες από αυτά. Το κρέας προσφέρει πρωτεΐνες, σίδητο, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Τα όσπρια, ως καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, σιδήρου και ψευδαργύρου, μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για τα παιδιά που δεν αγαπούν το κρέας. Τα λίπη και τα έλαια, τέλος,  περιλαμβάνουν όλα τα λίπη που είναι στερεά και τα έλαια που είναι υγρά.
            Συχνά στα παιδιά παρουσιάζεται η επιλεκτική κατανάλωση φαγητού. Πρόκειται για την άρνηση και την απροθυμία που δείχνει το παιδί να καταναλώσει έναν μεγάλο αριθμό τροφών. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξης, το οποίο μειώνεται και εξαφανίζεται σταδιακά μέχρι την ενηλικίωση. Η προτίμηση που δείχνουν τα παιδιά, από τη βρεφική ηλικία ήδη, σε συγκεκριμένες γεύσεις –κυρίως τη γλυκιά γεύση- και η αποστροφή τους προς άλλες –κυρίως την όξινη- έχουν θεωρηθεί ότι είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός για την επιβίωση. Το περιβάλλον του παιδιού επίσης επηρεάζει τις διατροφικές του προτιμήσεις και επιλογές, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης των άλλων.
            Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η σωματική δραστηριότητα αποτελεί μια σημαντική παράμετρο του τρόπου ζωής, που προωθεί και συνδέεται την καλή κατάσταση της υγείας του παιδιού: βοηθά στη δόμηση και διατήρηση του σκελετού, των μυών και των αρθρώσεων και  προάγει την ψυχική υγεία. Οι καθιστικές δραστηριότητες, αντίθετα, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και τα παιχνίδια στον υπολογιστή, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για τηνεμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά. Η σωματική δραστηριότητα των παιδιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα και μπορεί να περιλαμβάνει τα οργανωμένα αθλήματα, τη σωματική εργασία, τη μετακίνηση, αλλά και δραστηριότητες για ψυχαγωγία, όπως το περπάτημα με φίλους. Κατά την επιλογή των δραστηριοτήτων για ένα παιδί θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντά του, οι ικανότητές του, ο χαρακτήρας του και ο σωματότυπός του.
Συμπεραίνοντας, η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τη σωματική ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας στην παιδική και εφηβική ηλικία. Οι διατροφικές απαιτήσεις διαφοροποιούνται σε σχέση με την ενήλικη ζωή λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης. Τέλος, η σωματική δραστηριότητα συμπληρώνει τις διατροφικές συνήθειες ως μία πολύ σημαντική παράμετρος που έχει αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού.

Χριστίνα Σουλιώτη, Ιωάννα Στεργίου, Ειρήνη Σουλιούδη Κωνσταντίνα Τοπουζίδη, Α4
Πηγή: Υλικό του Προγράμματος «ΕΥΖΗΝ», Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο








 


Συνέντευξη με την κ. Άννα Αλιμπέρτη, υπεύθυνη του κυλικείου του σχολείου μας
            (από τις μαθήτριες του Α4 Χριστίνα Σουλιώτη και Ιωάννα Στεργίου)


-κ. Αλιμπέρτη, καλημέρα σας. Είμαστε εκπρόσωποι των ομάδων Αγωγής Υγείας του σχολείου μας και θα θέλαμε να μιλήσουμε μαζί σας σχετικά με ζητήματα διατροφής, με αφορμή τα προγράμματα που πραγματοποιούνται από την Α΄ και Β΄ τάξη με θέμα: «Διατροφή: ένας τρόπος ζωής».
-Ευχαρίστως, θα ήθελα κι εγώ να συμβάλλω από τη μεριά μου στο πρόγραμμά σας. Το θέμα σας είναι πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό, ιδιαίτερα για την ηλικία σας. Σας ακούω λοιπόν.

-Αρχικά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο σχολικό κυλικείο.
-Λοιπόν, στο κυλικείο υπάρχουν διάφορα είδη δημητριακών, χυμοί, σάντουιτς και τυροπιτοειδή.

-Γνωρίζουμε ότι κάποια τρόφιμα απαγορεύεται να υπάρχουν σε ένα σχολικό κυλικείο και δεν πρέπει να τα καταναλώνουν οι μαθητές. Πείτε μας ποια είναι αυτά.
-Βεβαίως, βάσει του Υγειονομικού, απαγορεύονται κυρίως τα εξής: η μπουγάτσα, η πίτσα με ζαμπόν και μπέικον, τα πατατάκια, τα κρουασάν σοκολάτας, η λουκανικόπιτα, τα ντόνατς, η μαγιονέζα, οι καφέδες και το παρασκευασμένο τσάι.

-Πείτε μας, από τα τρόφιμα που πουλάτε, παρασκευάζετε κάποια εσείς η ίδια;
-Ναι, τα σάντουιτς, τα τοστ και τις αραβικές πίτες.

-Από την εμπειρία σας, οι μαθητές τρώνε πρωινό; Φέρνουν κάτι από το σπίτι τους ή προτιμούν να αγοράζουν από το κυλικείο;
-Οι  περισσότεροι μαθητές τρώνε πρωινό. Αρκετά παιδιά φέρνουν από το σπίτι τους κάποιο φρούτο ή σάντουιτς, ενώ άλλα αγοράζουν κάτι από το κυλικείο, κυρίως όμως για δεκατιανό.     

-Ποιες είναι οι προτιμήσεις των μαθητών ως προς τα τρόφιμα;
-Οι προτιμήσεις των μαθητών είναι: οι αραβικές πίτες, το μεσογειακό σάντουιτς (με φέτα), η τυρόπιτα, το τοστ με τυρί και γαλοπούλα.

-Θα θέλαμε να μας πείτε ακόμη αν τα παιδιά πίνουν φυσικούς χυμούς ή προτιμούν τους συσκευασμένους.
-Κυρίως προτιμούν τους συσκευασμένους.

-Εσείς ποια τρόφιμα προτείνετε στους μαθητές ως πιο υγιεινά;
-Ως πιο υγιεινά θα πρότεινα: την τυρόπιτα, το μεσογειακό σάντουιτς, τα κριτσίνια, τα φρούτα , τους φυσικούς χυμούς και τις μπάρες δημητριακών.

-Η ίδια είστε μητέρα; Αν ναι, ποιες παρατηρήσεις θα θέλατε να κάνετε σχετικά με τη διατροφή των παιδιών σας; Τι τα συμβουλεύετε στην καθημερινή τους διατροφή;
-Είμαι μητέρα τριών παιδιών. Όσον αφορά τη διατροφή τους, τα συμβουλεύω πάντα να προσθέσουν στην καθημερινότητά τους περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καθώς και ν α προτιμούν το σπιτικό φαγητό. Θα προτιμούσα να τρώνε λιγότερα γλυκά και να αποφεύγουν το έτοιμο φαγητό. Επίσης, πάντοτε τα συμβουλεύω να συνδυάζουν τη σωστή διατροφή με την καθημερινή άσκηση, ώστε να είναι υγιή και δυνατά.

-Σας ευχαριστούμε πολύ!
-Να είστε καλά. Καλή επιτυχία στο πρόγραμμά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου